Behandlingscenter Tjele Søgården er en del af hjertestarter.dk - hjertestarternetværket

Følg os her:

 

  Få vores nyheder på mail
     
  Få nyheder fra centrene, info mm. på Facebook
     
  Følg vores dagligdag med mere på vores blog
     

Medafhængighed - når også de nære har det svært

 

Medafhængighed. Den nærmeste familie til en afhængig har det svært og har brug for hjælp.

 

Medafhængighed er et begreb, man som nær pårørende til en patient på et af Behandlingscenter Tjeles centre, stifter bekendtskab med. Det er måske et nyt begreb, du ikke tidligere har hørt om. Når man får øjnene op for dette nye begreb, medafhængighed, sker det ofte, at man føler en kæmpe sten falde fra hjertet - pludselig ser man, at der er hjælp at hente, og muligheden for et bedre liv er lige om hjørnet.
 

Medafhængighed - Hjælp er ikke altid den rette hjælp

Man ser ofte, at personer, som er tæt på en menneske med en afhængighed, reagerer på en måde, som hverken hjælper dem selv eller den afhængige. Der udvikles et bestemt adfærdsmønster, som man kalder medafhængighed.
 
Det betyder i realiteten, at man fanges i usunde mønstre og reaktioner, hvor den måde, man forsøger at hjælpe på, i stedet ofte ender med at forværre situationen i det lange løb, da man hindrer den afhængige i selv at tage et ansvar for sine problemer og konsekvenserne af dem. Oftest sker det ved, man overtager opgaver, finder på undskyldninger og dækker over den afhængige, forsøger at bevare facaden udadtil, prøver at skjule problemerne og forsøger at tage hånd om økonomien.
 

Medafhængighed - Hvornår er man medafhængig?

Man er medafhængig, hvis man lader sig styre af og indretter sig efter de problemer, som den afhængige giver. Livet er præget af, at man forsøger at kontrollere den afhængige (evt. partner, kollega eller ven) og holde sammen på jeres liv og hverdag sammen.
 
Som medafhængig reagerer man ofte instinktivt forkert, når man gerne vil hjælpe den afhængige. Man føler medlidenhed med den afhængige. Og i stedet for at lade ham/hende tage ansvar for sine handlinger, påtager man sig et kæmpe ansvar, hvor der knokles for, at hverdagen skal hænge sammen, selv om det bliver sværere og sværere og mere og mere anstrengende.
 
Medafhængigheden betyder også, at den medafhængige ofteoplever, at selvværdet falder i takt med alle fiaskoerne. Familien bliver mere og mere isoleret, fordi der hele tiden bruges alt for meget energi på at dække over og benægte virkeligheden.
 

Har du det også svært med en, du er tæt på? Ring 35 55 50 30 og få talt om tingene.

 

Medafhængighed - Hvordan brydes mønstret?

Det kan være forbundet med ubehag og skyldfølelse at opdage sin rolle som medafhængig, og det sker, at man overvældes af følelser som "Hvis jeg da bare havde reageret anderledes".
 
Det er dog vigtigt at understrege og huske, at en medafhængig har gjort alle tingene i den bedste mening - man vidste jo ikke bedre og gjorde det, så godt man kunne. Det er helt normalt.
 
Der er brug for at bryde dette mønster, hvis det meningsfulde og glade liv skal tilbage for både den medafhængige og den afhængige.
 
Vores dygtige familierådgivere hjælper  med at lære dig at tackle din rolle, så det syge mønster ikke gentages, når den afhængige kommer hjem fra behandling - vi giver dig en række værktøjer, som vil gøre dig i stand til at håndtere situationen uden at falde i den gamle rolle igen.
 
Du får mulighed for at være i en gruppe med ligestillede, hvor du lærer at forstå og dele de problemer, som du har oplevet - et trygt forum til bearbejdelse af alle indtrykkene, så du kan komme videre som et mere helt menneske og uden medafhængighed!