Behandlingscenter Tjele Søgården er en del af hjertestarter.dk - hjertestarternetværket

Følg os her:

 

  Få vores nyheder på mail
     
  Få nyheder fra centrene, info mm. på Facebook
     
  Følg vores dagligdag med mere på vores blog
     

Fakta om spilafhængighed -  en alvorlig afhængighedslidelse

 

Spilafhængighed er en afhængighedslidelse, der har en række karakteristiske kendetegn


Her kan du læse en række fakta om spilafhængighed.Ludomani skal tages alvorligt.

 

Diagnosen spilafhængighed eller ludomani kan stilles på baggrund af  WHO's diagnosesystem ICD-10 (F 63.0 - Pathological Gambling) samt de amerikanske diagnosekriterier DSM V. En ludoman har en patologisk eller sygelig spillelidenskab og lider dermed af ludomani, hvis vedkommende vedvarende eller tilbagevendende kan kendetegnes ved 5 eller flere af følgende kriterier:

 

  • Er meget optaget af pengespil; f.eks. optaget af at genopleve tidligere spilleerfaringer, vurdere odds, planlægge næste indsats eller tænke på måder at skaffe penge til at spille for

  • Har behov for at øge pengeindsatsen for at opnå ønsket spændingsniveau

  • Har gentagne mislykkede forsøg på at kontrollere, reducere eller ophøre med pengespil

  • Bliver rastløs eller irriteret ved forsøg på at reducere eller ophøre med pengespil

  • Spiller for at slippe for problemer eller for at dulme vanskelige følelser som f.eks. hjælpeløshed, skyldfølelse, angst og depression

  • Vender tilbage til spillet for at vinde det tabte tilbage

  • Lyver for familiemedlemmer, behandlere eller andre for at skjule, i hvilken grad man er involveret i pengespil

  • Har begået illegale handlinger som f.eks. dokumentfalsk, bedrageri, tyveri eller underslæb for at finansiere pengespil

  • Har belastet eller mistet vigtige relationer, job, uddannelse eller karrieremuligheder på grund af pengespil

  • Har brugt andre til at skaffe penge for at undgå vanskelige økonomiske situationer forårsaget af pengespil

 

DU kan gøre noget ved din spilafhængighed. Ring 70 20 40 80 og få professionel rådgivning og hjælp. Behandling af spilafhængighed er gratis.

 

Fakta om spilafhængighed - Hvem bliver afhængig?

Ingen er ansvarlig for at blive ludoman.Spilafhængighed rammer ligesom afhængighed af alkohol og medicin bredt uanset alder, køn og social status. Et realistisk skøn er, at ca. fire procent af den danske befolkning har problemer med at styre omfanget af deres spil. I de sidste par år er interessen for diverse pengespil steget voldsomt og dermed også risikoen for, at flere mennesker udvikler spilafhængighed.
 
Spillemaskiner er ifølge diverse undersøgelser det farligste spil for mange ludomaner. Flere amerikanske undersøgelser viser, at især spil på spillemaskiner – også kaldes „crack cocaine of gambling“ – eller af video poker, kan udvikle sig til ludomani i løbet af to til tre år. Men også spil på skrabelodder, trav, kasino og aktier samt poker m.m. kan udvikle sig hurtigt. De fleste ludomaner spiller i øvrigt flere forskellige typer pengespil. På det seneste er antallet af ludomaner, som spiller om penge via internettet, eksploderet.

 

Fakta om spilafhængighed - Hvorfor bliver nogle afhængige?

Ingen ved i dag nok om, hvorfor nogle er mere disponerede for at udvikle spilafhængighed og/eller anden afhængighed end andre.
 
Men vi ved, at spilafhængighed udvikles gradvist som følge af påvirkning hos i forvejen disponerede personer. Disse mennesker har en langvarig og stigende trang til at spille og er følelsesmæssigt afhængige af spil. De fleste ludomaner søger spænding og action, mens andre spiller for at komme væk fra personlige problemer.
 
Vi ved også, at man ikke bliver ludoman, fordi man for eksempel har angst, er stresset eller har andre svære problemer. Men ludomanien forstærker disse forhold og gør det sværere at bearbejde dem.
 
Det er ikke din skyld, hvis du er ludoman. Du har brug for hjælp til at finde styrken til at tage ansvar for dit eget liv og ændre det!